Pürdikkat Cal Newport tarafından yoğun odaklı çalışma durumunu ifade etmek için kullanılan bir kelime ve bu durumu bir kitap yazarak insanlara da anlatmaya çalışmış. Gelin beraber inceleyelim.

Öncelikle uygulanabilirliği konusunda bu tür kitaplara önyargı ile yaklaşmamak gerektiğini söylemeliyim. Çünkü bir yöntem, strateji öğretmeye ve uygulatmaya çalışan kitaplar genelde pazarlama odaklı düşünebiliyorlar. Böyle bir durumu fark ettiğim an oradan hızla uzaklaşıyorum. Ayrıca yine belirtmem gerekir ki, bu tür kitapları satın alıp okumadan önce yazarları hakkında araştırma yapıyorum. Kurgu kitaplarından ziyade bu tür bilimsel, araştırma kitaplarında içerik son derece önemli olduğu için kim tarafından yazıldığı çok önemli.

Calvin C. Newport, Amerikalı bir kurgusal olmayan yazar ve Georgetown Üniversitesi’nde bilgisayar bilimi doçenti.

https://en.wikipedia.org/wiki/Cal_Newport

Yukarıda Cal Newport hakkında kısa ve öz bir tanım bulunuyor. Bilgisayar bilimi üzerine disiplin geliştirmiş ve bu konuda eğitim veren biri için dijital ortamın getirdiği “gürültü” yapısını azaltmaya çalışması ilgi çekici. Çünkü hepimiz biliyoruz ki, dijital dünyada var olmak böyle insanlar için bir yaşam tarzı. Bizzat deneyimlediğim gürültü kavramını farklı bir şekilde algılamamı sağladığını itiraf etmeliyim. Çünkü bilgisayar ile işi olan, bilgisayarı öğreten bir eğitimci olarak her türlü gürültüyü bir nimet olarak düşünebiliyordum. “Sosyal medya zamanını çalabilir ama ne kadar mükemmel programlandığına bak.” ya da “oyunlar bağımlılık yapabilir ama şu oyunun karakter detayları da çok mükemmel değil mi?” şeklinde yorumları sıkça yapabiliyordum. Kitabı okuduktan sonra, evet bu dijital dünyanın nimetlerini öğrenmeli ve farkında olmalıyım. Fakat kullanım konusunda filtreler oluşturmam gerekir diye düşünmeye başladım.

İşin aslı self-control. Kitapta verilen örnekler harika. Bill Gates gibi bir bilgisayar ikonunun çalışma prensiplerinden de haberimiz olabiliyor. Kendimizi Bill Gates veya diğer verilen örneklerle kıyaslamamız mümkün ve gerekli değil. Kendi dünyamızda, kendi hedeflerimize doğru koşarken bize rehber olabileceğini düşündüğümüz ilkeleri özümsememiz yeterli. Cal Newport, elbette kendi çalışma sistemini de anlatıyor. Bu sistemi kullanarak neler başardığını, verimliliğini nasıl arttırdığını ve tüm bunlara rağmen hala özel hayatında sorumluluklarını nasıl rahatlıkla yerine getirdiğini anlatıyor.

Büyük bir iş başarmak için gece gündüz çalışabilirsiniz. Fakat bunun daha sistemli ve insanı tüketmeyen başka yolları da var. En çok vurgulanan durum şu ki, 8 saat rahat bir çalışma yerine 2 saat odaklanmış bir çalışma çok daha fazla süreç ilerlemesine ve işlerinizi layıkıyla yerine getirmenize yeterli olacaktır.

İncelememi Cal Newport’un da hem giriş hem de sonuç bölümünde yaptığı bir alıntıyla nihayete erdirmek isiyorum.

Winifred Galagher der ki: “Odaklanmış bir hayat sürecektim, çünkü yaşanabilecek en iyi hayat buydu.”

Cal Newport Pürdikkat : https://amzn.eu/d/5livkBc

Haber Aboneliği

En Son Haber & Makalelerden Haberdar Ol!

Spam Göndermeyeceğimize Söz Veriyoruz :)