Prokrastineyşın kitabı, günlük hayatta üşengeçlik seviyemizden şikayetçiysek bize destek olmaya çalışıyor. Kitap kısa, çünkü üşengeç insanlar için yazılmış. Peki bu kitabın içeriğinde bize gerçekten yardımcı olabilecek tavsiyeler var mı? Gelin hep birlikte inceleyelim.

prokrastineysin-kitabi

Prokrastineyşın (Prokrastination) kelime anlamı olarak, yapılması gereken bir işi bilerek ve isteyerek ertelemek. Kitabı okumadan önce kendimde bu davranışların varlığını sorguladım ve evet, ben de bir “erteleyici“yim. Aslında bir şeyleri ertelemek gerçekten hoşuma gitmiyor. Fakat günlük hayatın akışında dikkatimizi çeken o kadar çok şey var ki, sıkıcı işleri yapmak için bolca bahane üretebiliyoruz. Oysa ki yapılacaklar listesindeki işlerimizi hemen, ilk aklımıza geldiğinde tamamlasak geriye kalan serbest zamanda gönül rahatlığıyla hiçbir şey yapmadan durabiliriz. Amaç da bu değil mi zaten? 🙂

Kitabımızın anahtar kelimesi “erteleme!“. Bunu tembihlerken işin psikolojik zeminini de bizlere açıklıyor. Kısaca şöyle ifade edebilirim, bir işi ertelediğimiz zaman pozitif hissederiz. Neden? Şöyle bir örnek vereyim. Bugün öğleden sonra yorgun olduğumu düşündüm. Yazmam gereken kitap inceleme içeriğime başlamadım. Kendime de şöyle bir mazeret kabul ettirdim. Sabah çok erken kalktım. Uykumu alamadım ve yorucu bir gündü. Son olarak şu sözlerle kendimi rahat bıraktım.

“Ben yarın sabah kalkıp çok güzel bir içerik oluşturacağım.”

Bu cümle bana kendimi iyi hissettirdi. Çünkü yarın sabahki beni düşündüğümde tertemiz, enerjik bir güne başlamış olarak çalışacağım. Güneş odamı aydınlatırken kahvaltıdan sonra elimde keyif çayımla klavyenin başına geçeceğim. Kitap ile ilgili düşüncelerimi yazıp blog sayfamda paylaşacağım. Ne kadar harika öyle değil mi? Fakat bu asıl ben değilim. Gerçek ben hiçbir şey yapmadan yatıyor ve tüm bunların hayalini kurarak mutlu oluyorum. İşte burada sıkıntı oluyor. Bir işi ertelediğim için değil sonraki beni düşünüp ona işlerimi yaptırdığım için mutlu hissediyorum. Peki realitede elimde ne var? Koca bir hiç. Bu işin en sakıncalı yönü ise canlılığın doğasını besliyor olmak. Çünkü bizi mutlu eden şeyleri tekrar tekrar yapmak isteriz. Beni, gelecekteki mükemmel kendimi düşünmek mutlu etti. Bunu tekrar yapmak isterim elbette. Ancak beni anlık keyiflerden ileri götürmez. Dolayısıyla hemen şimdi harekete geçmek en iyisi.

Bir şeyi yapmak için canımızın istemesi şart değil

Canımız çok tatlıdır. Hep keyif almak, eğlenmek ve zarar görmemek ister. Bir el daha oyun, bir dilim daha pasta veya bir bölüm daha dizi. Fakat insanın doğası bu olmamalı. Bunu kırmamız gerekiyor. Çalışma ve ürün ortaya koyma hazzını hiçbir şeye değişmem. İnsan hareki bir varlıktır. Bu konuda Albert Einstein; “Hayat bisiklete binmek gibidir. Dengede kalmak için sürekli ileriye doğru hareket etmelisin.” der. İlerlemek çalışmakla olur. Bizim o tatlı canımız ise genelde çalışmak değil hayat öylece aksın ister. Prokrastineyşın diyor ki, kendini zorla. İç sesini dinleme ve canın istemese bile kalk ve o işe başla. İşe başladıktan sonra göreceksin ki aslında keyif alıyorsun.

Bugün yapasım olmayan bir işi, yarın da yapasım olmayacak

Evet. Bugünkü ben ne kadar isteksiz ve tatsız ise yarınki ben de öyle olacak. Motivasyonu, ilham perilerini beklemek maalesef beyhude bir bekleyiş. Sonunda yine en iyi olduğumuz şey kendimizi kandıracak harika mazeretler üretmek. Yanlış tarafta uzman olmuş beynimize dur demenin zamanı geldi. Bahane üretme, harekete geç. Çünkü nadiren bahaneler gerçekten geçerli oluyor. Bir işi ertelemeyi düşündüğümüz anda bize durup bir düşünmemizi öneriyor kitap. Dur! Şu anda bir işi ertelemek istiyorsun. Tam da şu anda bu işe başlamasın demek oluyor bu. Zinciri tam burada kırmak çok önemli. Ben de bu durumu, bu yazıyı yazarken yapmış bulunuyorum. Yarına ertelemek üzere olduğum inceleme yazısını şu anda yazmış bulunuyorum. Şunu söyleyebilirim ki, ertelemenin verdiği hazdan çok daha fazla bir haz yaşıyorum. Çünkü yazı bitti ve kitabı herkese şiddetle tavsiye ediyorum. Başta belirttiğim gibi kısa bir kitap. Siz de benim gibi erteleyiciyseniz ve bunu değiştirmek istiyorsanız bu kitap, doğru kitap. Değişmeyi gerçekten istemeniz de önemli çünkü yazarımız bizi bu konuda da uyarıyor. Eğer gerçekten istemediğinizi, yine eskisi gibi devam edeceğinizi içten içe biliyorsanız bırakın gitsin. Kitabı almak yerine kendinize bir kahve ısmarlayıp arkanıza yaslanın. Sizlere “ertelemesiz bir dünya” diliyorum.

Kitabı satın almak için: https://amzn.eu/d/baC96Qx

Prokrastineyşın ile birlikte Pürdikkat kitabını da satın almak isteyebilirsiniz.

Haber Aboneliği

En Son Haber & Makalelerden Haberdar Ol!

Spam Göndermeyeceğimize Söz Veriyoruz :)