Bildiğimiz birkaç örnek gösteriyor ki, programlamanın başlangıç noktası oldukça fazla merak. Merakın en yüksek olduğu dönem de çocuk yaşlarımız. Bill Gates, Elon Musk gibi günümüzün bilişim teknolojileri ikonları bilgisayarla tanışmalarının hemen ardından tek bir şey istediler; bilgisayarda oyun yapmak. Başladıkları bu heyecanlı macera gün geçtikçe bir tutkuya dönüştü. Ayrıca bir şeyler üretmenin de tadına vardılar. Hatta Elon Musk ürettiği ilk oyunu bir oyun dergisine satmayı başardı. Peki biz çok mu geç kaldık? Cevap, elbette hayır.

Bilgisayarda Oyun Yapmak için Ne Gerekir?

Bilgisayar oyunlarının basitten karmaşığa doğru birçok seviyesi vardır. Başlangıç için programlama bilgimizi sorgulamamız gerekir. Bir bilgisayar oyunu üretmek için sermayemiz, akıl ve bir adet bilgisayar. Günümüzde basit bir oyunu tasarlamak için tablet bilgisayarlar bile yeterli olabilir. Gelişmiş bir oyun değil ama iki boyutlu bir oyun oluşturmak için programlama bilgisine bile neredeyse gerek yoktur. Bu bağlamda kullanabileceğimiz Scratch, Code.org gibi belli platformlar var. Sadece internet bağlantısı ve internete bağlanabilecek akıllı bir cihaz işimizi görecektir.

Üç boyutlu bir oyun tasarlamak için ise işler biraz karmaşıklaşabilir. Bunun için iyi bir oyun motoru bulmamız gerekir. Oyun motorlarının açıklamasını aşağıdaki başlıkta yaptım. Programlama bilgisi olarak ise C++ dilini öğrenmemiz gerekebilir. Oyunun grafikleri ise bambaşka bir boyut. Açıkçası çocuk yaşta başlamak için düşündüğümüz seviye zaten burası değil. Elon Musk ve Bill Gates de zaten küçükken 8 bit oyunlar tasarlamışlardı. Yani burası profesyonellerin işi. Fakat profesyonel olmak için de alabileceğimiz eğitimler var.

Oyun Motoru Nedir?

Oynadığımız bazı oyunların birbirine oyun akışı olarak, hareketlerin yapısı olarak benzerlik gösterdiğini fark edebiliriz. Oyun motorları, oyunumuzun dinamiklerini, mekaniklerini oluşturan hazır şablonlardır. Bir karakterin koşmasını belli bir tuşa aktarıp ona koşma hareketlerini yaptırmak için, koşma animasyonunu sıfırdan çizmemiz, tasarlamamız gerekmez. Bunu, oyun motorunda bulunan koşma şablonunu kullanarak tasarlayabiliriz. Günümüzde kullanılan oyun motorlarının belki de en bilinenleri Unreal Engine, Unity olabilir.

Ne Tür Bir Oyun Yapsam?

Bu soruya sizin yanıt vermeniz gerekir. Çünkü ilginizi çeken bir konuda çalışmak sizi çok daha fazla motive edecektir. Günümüzde oyun türlerine baktığımızda; açık dünya oyunları, futbol oyunları, yarış oyunları, FPS oyunları, MMORPG oyunları gibi başlıklar ön plana çıkmaktadır. Bu oyun türlerinin yapım süreçleri birbirinden farklıdır. Bir futbol oyununda top dinamiğine çok fazla emek harcamak gerekirken, FPS oyununda ateş edildiğinde silahın sarsılmasına kadar detaylara odaklanılır. MMORPG türü oyunlarda ise oyuncuya verilecek hikaye son derece önemli hale gelmektedir. Bizler hangi oyun türüne daha bağlı olduğumuzu ve tutku ile üzerinde çalışmaya hazır olduğumuzu düşünmeli ve o oyun türüne odaklanmalıyız.

Her Oyun Başarılı Olur mu?

Hayatta hiçbir şeyin başarı garantisi yoktur. Fakat başarısız olduğumuz işlerde de tamamen kaybeden de sayılmayız. Sonucun başarısız olduğu bir işte sonuca ulaşırken yani süreçte çok önemli deneyimlere sahip olabiliriz. Denemeye devam etmek gerekir. Başarılı bir oyun yapmış olsanız bile oyun başkaları için yeterince keyifli olmayabilir. Fakat siz artık profesyonel bir oyun tasarımcısı olursunuz. Yeni maceralara atılmak, yeni oyunlar üretmek için her zaman motivasyonunuzu üst seviyede tutmalısınız. Bu konuda oyun sektöründe çalışmış ve hayatını bu mesleğe adamış insanların hikayelerini okuyabiliriz. Bizimle ortak hedefe yönelmiş insanların tecrübelerinden faydalanmak bizlere yeni bakış açıları ve düşünme stratejileri kazandıracaktır. Bu insanların deneyimlerinden de görüyoruz ki başlıktaki sorumuzun cevabı, hayır. Her oyun başarılı olmaz ama başarısız olmak demek kaybetmek demek değildir.

Oyun Yapımcılarının Tecrübelerini Nereden Okuyabilirim?

Tam da bu konu üzerine yazılmış güzel bir kitap var. Kan, Ter ve Pikseller. İsminden de anlayabileceğimiz üzere son derece sıkı çalışma ve sabır gerektiren bu meslekte piyasadan bildiğimiz bilgisayar oyunlarının bazılarının yapım sürecinde çekilen sancıları anlatıyor. Elbette her zaman sancılı olmak zorunda değil ama neredeyse her seferinde yeni bir ürün ortaya koyarken sancı çekilir. Planlanan tarihte çıkamayan oyunlar, çıktıktan hemen sonra yerden yere vurulan yapımlar… Bunlar da hayatın bir gerçeği. Asıl etkileyici olan ve hikayelerin ortak noktası sabrın sonu selamet. Üretmek, yeni bir şeyler ortaya koymak sabır işidir. Bilgisayarda oyun üretmek de bu sürece dahildir. Müstakbel oyun yapımcıları olarak sizlere de bol sabırlar ve tabii ki sabrın sonunda başarılar diliyorum.

Bilgisayarda oyun tasarlamak ve bu süreci paylaşmak isteyen sektörün tecrübeli isimleri paylaştığım kitapta kendilerini ve yaşadığı sıkıntıları, başarıları, hikayeleri çok güzel bir şekilde anlatıyor. Tavsiye ederim.

Haber Aboneliği

En Son Haber & Makalelerden Haberdar Ol!

Spam Göndermeyeceğimize Söz Veriyoruz :)